Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika vindt de wijnbouw haar oorsprong in 1652 toen de eerste Europeanen, Nederlanders en Vlamingen voet aan wal zetten. En sinds 1994, de afschaffing van de apartheid, bloeit de wijnbouw enorm op en zijn Zuid Afrikaanse wijnen nog nooit zo populair geweest.

Het wijnland is adembenemend mooi en heeft voor Afrikaanse begrippen een opvallend mild klimaat. De belangrijkste wijngebieden liggen in de zuidwesthoek van het land, ook wel Kaap genoemd en ligt rond de stad Kaapstad.  Vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond loopt het wijnseizoen van september tot de oost in februari. Vooral in de koelere, aan de kust grenzende regio’s worden de wijnen in tanks of in houten vaten opgevoed. Ondanks de hitte hebben veel Zuid-Afrikaanse wijnen meer zuur dan men zou verwachten. Dat komt voornamelijk door de koele stromingen die van Antarctica komen. De winden koelen door deze koude stroom af en zorgen voor een gematigd wijnklimaat aan de Kaap.

In totaal staan er in Zuid Afrika ruim 118.000 hectare wijnenstokken aangeplant. Dit groeit nog steeds. Zuid Afrika levert 3,1% van de wijn ter wereld en er wordt ruim 400 miljoen liter geëxporteerd. In Nederland is de Zuid Afrikaanse wijn zelfs tweede op de consumptie ranglijst.