Nieuw Zeeland

In 1819 plantte Samuel Marsden de eerste wijnstokken bij de missiepost in Kerikeri. In 1833 was het de Brit James Busby die een start maakte met de commerciële wijnbouw in Nieuw Zeeland. De  immigranten van Europa speelden een rol bij de ontwikkeling van de wijnbouw. Fransen, Duitsers, Spanjaarden, Libanezen en Kroaten kwamen na de tweede helft van de 19e eeuw naar het land en werden actief in de wijnbouw. Ze namen de traditionele Europese druivenrassen mee. In die tijd lag de voorkeur van de nieuw zeelanders nog bij versterkte en zoetere wijnen maar na de Tweede Wereldoorlog kwam daar verandering in. Soldaten kwamen terug van overzee en waren daar aan andere wijnen gewend geraakt en samen met de nieuwe immigranten zorgden zij voor een verschuiving van de voorkeur van zoete wijnen richting tafelwijnen.

Wijnbouw was in Nieuw Zeeland in 1960 nog een bescheiden activiteit met zo’n 400 hectare wijnbouw, maar steeg daarna snel tot meer dan 5.000 hectare in 1982  Daarmee steeg de wijnproductie van 4 miljoen liter naar meer dan 50 miljoen en het aandeel van tafelwijn in de totale productie steeg van 12% naar 73%. Aan het einde van de 20e eeuw verschoof de wijnproductie naar het Zuidereiland naar Marlborough waar vooral de Sauvignon blanc het heel goed doet. Deze druif beslaat voor 2/3 van het totaal aangeplante druiven. De speciale ligging tussen twee bergruggen in en nabij een grote hoeveelheid water (Grote Oceaan), samen met de unieke bodemgesteldheid (kiezelhoudend), zorgt voor een microklimaat dat uitermate geschikt is voor het telen van wijndruiven. Wijnen uit Marlborough vallen op door hun speciale aromatische kwaliteiten gemaakt van de Sauvignon blanc druif. Vanwege de extreem zuidelijke ligging van Nieuw Zeeland behoort de wijn uit dit land tot de ´Cool Climate´ zone. Dit houdt in dat de koele weersomstandigheden ervoor zorgen dat de wijnen een ontzettend fris en intens karakter krijgen. Het belangrijkste rode druivenras in Nieuw Zeeland is de Pinot Noir. Na een aarzelend begin is de teelt van dit ras heel belangrijk geworden vooral in het binnenland van het Zuidereiland en ook in het zuidelijk gedeelte van het Noordereiland rond Martinborough. Er is een grote verscheidenheid van Pinot Noir op de markt.

Nu is in Nieuw Zeeland om en nabij 35.000 hectare beplant met wijnstokken. Wijn is een belangrijk export product geworden. 85% van de geëxporteerde wijn is gemaakt van de Sauvignon Blanc druif.