Druiven witte wijnen

Chardonnay
Profiel: Fruitige druif met een flinke body. Chardonnay heeft een gemiddelde zuurtegraad. Deze druif wordt vaak in houten vaten gerijpt waardoor de wijn rijker en romiger wordt. Hierbij komen er ook andere geuren en smaken zoals vanille en toast in de wijn.

Smaak en geur: de dominante smaken en geuren zijn die van gele appel, kweepeer, sterfruit, ananas, boter en kalk.

Verschillen in klimaat: in een koelklimaat voert de kweepeer meer de boventoon. In de warmere klimaten zijn het de citroen, gele appel en ananas die meer naar de voorgrond treden.

 

Sauvignon Blanc
Profiel: Hoog fruitige karakter, softe body met hoge zuren in de smaak. Wanneer een Sauvignon Blanc op hout wordt gerijpt behoudt deze haar groene tonen maar krijgt daardoor wel een meer romige, vettere smaak met hinten van peer, dragon en room.

Smaak en geur: kruisbessen, groene meloen, grapefruit, perzik en passiefruit. Over het algemeen hinten van groente en fruit. Vaak erg groen in de neus.

Verschillen in klimaat: In een koeler klimaat is er vaak meer lime te vinden in de smaak en geur, naarmate het klimaat warmer wordt zijn het de kruisbessen, groene meloen en perzik (in die volgorde) die overheersen.

Regionale verschillen: Een Sauvigon Blanc uit nieuw zeeland neigt meer naar passiefruit, de Sauvignon uit Frankrijk heeft vooral tonen van lime en een Californische Sauvignon Blanc heeft een dominantere perzik in de neus en smaak.

Vermentino
Profiel: Gemiddeld fruitig karakter met een softe body en redelijk hoge zuren. Deze druif staat bekend om zijn bitterheid in de afdronk die doet denken aan een grapefruit.

Smaak en geur: Met name kenmerken van limoen, grapefruit, groene appel, amandelen en narcissen.

Verschillen in klimaat: In een koeler klimaat overheerst de limoen, naarmate het klimaat warmen wordt zijn het de tonen van grapefruit, gele appels en mango die naar boven komen.

Viognier
Profiel: uiterst fruitige wijn met gemiddelde body. Relatief laag in de zuren en redelijk hoog in de alcohol. Viognier kan mooi rijpen op houten vaten waarbij de wijn een rijkere smaak krijgt en lager in de zuren wordt. Hierbij komen aroma’s van vanille, abrikoos en rozen naar voren. In roestvrijstalen vaten blijft de wijn frisser met aroma’s van limoen, bloemen en mineralen.

Smaak en geur: aroma’s van mandarijn, perzik, mango, kamperfoelie en rozen.

Verschillen in klimaat: in een koeler klimaat komen de tonen van sinaasappel en abrikoos meer naar voren, in de warmere klimaten zijn dat de mango en ananas.