Druiven rode wijnen

Cabernet Sauvignon
Profiel: Goed fruitig karakter met een hele volle en stevige body. Hoog in tannine en alcohol, gemiddeld in de zuren. Deze druif is de meest aangeplante druif ter wereld en stamt af van de Sauvignon Blanc druif.

Smaak en geur: De meest voorkomende aroma’s zijn die van zwarte kersen, zwarte bessen, rode peper, koekkruiden en cederhout.

Verschillen in klimaat: In een koel klimaat zijn het de rode bessen die het meest opvallend aanwezig zijn, hoe warmer het klimaat is hoe meer de blauwe bessen, zwarte kersen en bramen naar voren komen.

Regionale verschillen: in warmere landen worden meer wijnen geproduceerd met kernmerken van rood fruit en een lichtere body. In warmere landen zijn de wijnen vaak voller van body met meer alcohol en meer tannine, ook zijn hier meer de kenmerken van zwart fruit te ontdekken en is de wijn fruitiger van karakter.

Carignan
Profiel: Uiterst fruitig karakter met een gemiddelde body en gemiddelde tannine. Redelijk hoog in zuren en alcohol. Ideale druif voor bij kerstgerechten zoals gevogelte.

Smaak en geur: gedroogde cranberries, framboos, zoethout, koekkruiden en gedroogd vlees zijn de meest voorkomende aroma’s bij deze druivensoort.

Verschillen in klimaat: in koelere klimaten komt de aardbei meer naar boven, dan de blauwe bessen, bramen en pruimen naarmate het klimaat warmer wordt.

Cinsault
Profiel: Deze druif wordt veel gebruikt in rosé wijnen omdat hij voor een blauwe druif erg weinig pigment heeft. De wijnen van de Cinsaut druif hebben weinig tannine, een mooie zuurgraad. Vaak word deze druif gebruikt in een blend om wat zachtheid geur en kleur toe te voegen aan de wijn.

Smaak en geur: Amandelen, frambozen, perzik, aardbei en noten maar ook  wild, bacon, zwarte peper, leer en tabak.

Grenache
Profiel: Uiterst fruitig karakter met een flinke body, gemiddeld in de tannines en zuren.

Smaak en geur: Gedroogde aardbei, pruimen, robijnrode grapefruit, leer en zoethout.

Verschillen in klimaat: in een koeler klimaat voeren de gedroogde aardbeien de boventoon, daarna de frambozen, vijgen en pruimen.

Regionale verschillen: De Grenache uit Frankrijk en Italië zijn lichtere wijnen met meer aroma’s van aardbei, kruiden en tabak. In tegenstelling tot de wijnen uit bijvoorbeeld Spanje, Australië en de USA, waar deze druif fruitiger is, meer neigt naar frambozen en kruidnagel en zwaarder in de alcohol is.

Merlot
Profiel: Goed fruitig karakter, met een flinke body en flink hoog in de tannines en alcohol. Gemiddeld zuur in de smaak.

Smaak en geur: met name de aroma’s van frambozen, zwarte kersen, pruimen, chocolade en cederhout zijn kenmerkend voor deze druif.

Verschillen in klimaat: Hoe warmer het klimaat hoe fruitiger de wijn, vaak zijn er geuren in de neus te herkennen die doen denken aan jam. In een koel klimaat voert de rode bes meer de boventoon, in een warm klimaat zijn dat de aroma’s van bessenjam. Ertussenin vind je de pruimen.

Regionale verschillen: in de nieuwe wereld zijn het de blauwe bessen en vanille die kenmerkend zijn voor deze druif. In de meer klassieke landen zijn dat rode pruimen en het cederhout.

Mourvedre
Profiel: Zeer fruitige druif met stevige body en hoog in de tannines. Redelijk hoog in de zuren en alcohol.

Smaak en geur: Bramen, rood en zwart fruit, zwarte peper, cacaobonen tabak en geroosterd vlees.

Verschillen in klimaat: in een koeler klimaat zijn het de aroma’s van rode pruimen en loganbes (kruising tussen framboos en braam) die de boventoon voeren. Naarmate het klimaat warmer wordt, neigt het aroma meer naar bramen en jam.

Syrah
Profiel: Enorm fruitig karakter, met een hele flinke body. Gemiddeld in de tannine en iets hoger in zuur en alcohol.

Smaak en geur: Blauwe bessen, pruimen, melkchocolade tabak en groene peper.

Verschillen in klimaat: In een koeler klimaat kunnen er zelfs aroma’s van olijven naar boven komen. Hoe warmer het klimaat hoe meer deze plaats maken voor rode pruimen, blauwe bessen en blauwe bessen jam.

Regionale verschillen: in de nieuwe wereld is de wijn vaak een stuk fruitiger, voller van body en neigt meer naar jam. In de Franse wijnen komen de hartige aroma’s -zoals olijf, leer, peper en cacao- duidelijker naar voren. Deze wijnen zijn ook iets milder in hun body.

Temperanillo
Profiel: Licht fruitig karakter, stevige body met stevige tannines. Redelijk hoog in de alcohol en zuren.

Smaak en geur: met name aroma’s van kersen, gedroogde vijgen, cederhout, tabak en dille.

Afhankelijk van de temperatuur van het jaar zijn van koel naar warm, zure kersen, aardbeien saus, gedroogde bramen en rozijnen te vinden in het aroma van deze druif.

Vaak wordt deze druif op hout gerijpt, hiervoor bestaat een klassesysteem om de tijdsduur hiervan te duiden.

  • Crianza rood: 2 jaar oud met minstens 6 maanden in een eiken vat.
  • Reserva rood: minsten 3 jaar oud waarvan minstens 1 jaar in een eiken vat.
  • Gran Reserva rood: minstens 5 jaar oud waarvan minstens 18 maand in en eiken vat en minimum 36 maand in fles.