Argentinië

Argentinië is een groot land met daarmee een grote verscheidenheid in klimaat. Het gaat van

subtropisch in het noorden, via gematigd in het midden naar droog, dor en koud in het zuiden en in de bergen. Veel van de wijngebieden van Argentinië liggen in het westen van het land, richting de Andes die het land van buurland Chili scheidt. Doordat de Andes veel regen tegenhoudt, zijn dit warme en droge gebieden. Om die reden liggen veel wijngaarden in Argentinië hoog in de bergen, waar het koeler is en de druiven hun aroma’s beter behouden.

Argentinië produceert ongeveer 1,5 miljard liter per jaar en is daarmee een van de grootse wijnproducenten ter wereld. En de grootste van Zuid Amerika. Oorspronkelijk was de wijnbouw in Argentinië gericht geweest op het produceren van grote hoeveelheden zeer eenvoudige bulkwijnen voor de Argentijnen zelf. In de laatste decennia zijn de Argentijnen veel wijn gaan exporteren naar het buitenland, ongeveer een vijfde deel van de productie. Door de export is men zich gaan richten op het produceren van echte kwaliteitswijnen. De Europese invloed op de wijnmakers in Argentinië is duidelijk aanwezig. Dit komt doordat men niet huiverig is om advies in te winnen bij Europese consultants en wijnmakers.

Veruit het grootste deel van het totale wijngaardoppervlak van Argentinië (zo’n 70%) vind je in de enorme wijnregio Mendoza. Deze regio is dusdanig groot dat hij opgedeeld is in meerdere subregio’s met elk hun eigen specialiteiten. Zo is het noorden van Mendoza bij uitstek geschikt voor de productie van fruitige witte wijnen en jonge rode wijnen. De oostelijke regio van Mendoza is het grootste subgebied. Hier worden vooral massawijnen geproduceerd, van o.a. Bonarda, Cabernet Sauvignon, Sangiovese en Syrah. Het centrale deel van Mendoza, nabij de bovenloop van de gelijknamige rivier, is een goed gebied voor de productie van kwaliteitswijnen. Dit deel van Mendoza kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en een bodem met veel mineralen. Vooral de Malbec uit dit gebied is van zeer goede kwaliteit.